Gondoltad volna, hogy bizonyos illóolajokkal még főzhetsz is?
Sütemény receptekben gyakran kapjuk azt a feladatot, hogy reszeljük bele egy citrom héját...
Nos, én ezt már nagyon régóta nem teszem. Nem titok, hogy az import gyümölcsök különböző vegykezeléseken esnek át, hogy ne romoljanak meg szállítás közben, még mielőtt az asztalunkra kerülnének. Jó ideje egész egyszerűen kihagytam ezt a lépést, mármint a héjreszelést. Persze nem is lett olyan az íze az elkészült ételnek, amilyennek lennie kellett volna, de nem bántam. Amióta viszont az olajok beszivárogtak a konyhánkba is, nem volt kérdéses, hogy próbára teszem őket, és mindenkinek csak ajánlani tudom!
Nem találkoztam még olyan emberrel, aki ne szeretné a túrógombócot. Íme, egy egyszerű, gyorsan elkészíthető recept - természetesen illóolaj felhasználásával.
Hozzávalók
Gombóchoz:
500 gr túró
500 ml tej
8 evőkanál búzadara
3 evőkanál barna nádcukor
kb. 5 dkg margarin
pici só
3-4 csepp citrom illóolaj
darált háztartási keksz vagy kókuszreszelék
Öntethez:
1 nagy pohár tejföl
ízlés szerint barna nádcukor
1-2 csepp citromolaj vagy fahéj/kasszia olaj
Elkészítése:
A tejből, búzadarából, cukorból, margarinból a pici sóval gyakorlatilag készítünk egy tejbegrízt. Ahogy elkezd besűrűsödni, félrehúzzuk és amikor már csak langyos, belekeverjük a citromolajat. Összeforgatjuk a túróval, és végül ízlés szerinti méretű gombócokat formálunk a masszából, és darált kekszben vagy kókuszreszelékben megforgatjuk.
Az öntethez a tejfölt a cukorral krémesre keverjük egy habverő segítségével és ízlés szerint hozzáadjuk a citrom és/vagy fahéj olajokat.
Jó étvágyat! :)